דוגמא נוספת: בחרדה האדם נושם בצורה לא מאוזנת, או בקושי נושם (נשימה שטחית), או נושם מהר מידי (תלוי באיזה רגע של החרדה) בעזרת עבודה על הנשימה, מודעות בחיבור לקשר עם הרגש וההתמודדות בחיים ניתן להגיע להישגים משמעותיים, יותר מאשר בעזרת דיבור בלבד!
התנועה בעצמה מרגיעה, עוזרת בהפחתת חרדה, דכאון, וויסות רגשי, הרחבה של המבע הרגשי, התמודדות עם כאבים וטראומות שחווה הגוף-נפש, העלאת זכרונות מודחקים, עוזרת לאדם לאינטגרציה גופנית- נפשית החשובה לאדם בכדי שיוכל להיות מחובר לעצמו, לכוחות שלו, לרצונות שלו, להרגלים ולדפוסים שלו, ואלו מאפשרים יכולת של בחירה מחדש בתוך המציאות הקיימת שלא בהכרח משתנה.
כמו כן התנועה עוזרת בפיתוח מיומנויות חברתיות למשל ביכולת העמידה שלנו מול האחר, פיתוח תחושת שייכות. בטיפול בתנועה אנחנו יכולים סוף סוף לדבר עם ולא לדבר על. נשים רבות שזכיתי לטפל בהן אמרו שהיו בטיפולים פסיכולוגים שנים רבות, ועל אף שהמטפל היה מדהים ביותר, משהו ברמת השיח בלבד לא הצליח ליצור שינוי מספיק משמעותי. הרבה מהדברים שאנשים מתמודדים איתם אפשר לתרגם לשפת התנועה כדי לבחון ולחקור את הסוגיות השונות האלה. הקשר בין החוויה הגופנית , הסיפור האישי, והעולם הפנימי מאפשר לנו לפגוש את עצמנו בדרך אחרת, להקשיב, להתבונן, להביע, להתמודד וליצור שינוי!
תהליך טיפול משולב של היבטים נפשיים, קוגנטייבים, גופניים של המטופל עוזר להבנה אחרת, חיבור ממקום אחר, ויצירת שינוי משמעותי! אני עובדת עם המטופלים שלי באמצעות הבנת דפוסי התנועה של המטופל, שמשקפים את הסיפור האישי שלו ואת דפוסי ההתנהגות שלו. כתרפיסטית בתנועה אינני מתיימרת לנתח אנשים ולדעת מה תנועות הגוף שלהן אומרות עליהם או מה הסיפור שלהם, אבל עם ההכרות אני יכולה לקשר את הסיפור הרגשי של המטופל לתנועה שלו, שמקבלת פנים אחרות, ומתוך המודעות למה שאני רואה ומבינה, יש למטופל עוד עוגנים חזקים לשינוי משמעותי. כיוון שיש קשר משמעותי כ"כ בין הגוף והנפש אזי, ברגע שמרחיבים את הרפרטואר (מגוון האפשרויות) התנועתי שלנו, כך ניתן להרחיב את הרפרטואר הנפשי שלנו. למשל אדם עם קשיי ויסות רגיש- ככל שנרחיב את יכולת השליטה הגופנית שלו כך זה ישפיע על יכולת השליטה הנפשית שלו. מי מגיע לטיפול? אדם שמגיע לטיפול, ולא משנה איזה טיפול, זה כי הוא מרגיש שמשהו תקוע בחיים שלו, שהוא זקוק לעזרה להניע, שהוא זקוק לתזוזה, כל אלא נובעים מכך שיש חוסר של תנועה, או תנועה שהיא תנועה שלילית ומחלישה.
טיפול בתנועה עוזר לנו למצוא את המקומות של התקיעות הרגשית/ תודעתית/ גופנית שלנו בכדי שאת וכל אחת ואחד יוכלו ליצור שינוי בחיים, ולחיות טוב יותר, מתוך מודעות, בחירה ושינוי למי מתאים טיפול בתנועה? טיפול בתנועה מתאים לכל אדם, בכל גיל, ללא צורך בכשרון, ידע מוקדם או כושר בכדי שיוכל להפיק את המיטב. הטיפול מתאים לכל אדם שחווה קושי, מצוקה, אתגר, ומשבר בתחומי החיים השונים. הפניות הנפוצות ביותר דווקא לטיפול בתנועה הם בדברים הקשורים באופן ישיר או עקיף לגוף ונפש כמו למשל במקרה של: חרדות, דכאון, דימוי עצמי/ דימוי גוף נמוכים, כאבים כרונים מוסברים או שלא מוסברים (אסטמה, כאבי ראש, כאבי בטן, בעיות בעור וכו), טראומות פיזיות שונות (תאונת דרכים, תאונת עבודה, פגיעה מינית וכו), קשיים חברתיים, הפרעות אכילה, אימפולסיביות, קשיי ויסות רגשי וכן הלאה. אני עובדת באופן פרטי על הילדים בגילאי 7-14 ועם נשים מגיל 18 והלאה.
מתי כדאי לפנות?
הפנייה לטיפול בתנועה בדרך כלל מגיעה מתוך קושי רגשי כללי או ספציפי, רצון ובחירה לשפר את איכות החיים, התפתחות רגשית ואישית, הרגשה של תקיעות וכד'. הטיפול מציע מקום ללא שיפוטיות, עם הכלה, תמיכה, התבוננות ושיקוף על מנת לאפשר חיים מיטיבים יותר ושינוי בהתאם למטרות שמביא איתו המטופל. תרפיה בתנועה לילדים- למה זה עוזר? ילדים לרוב פחות יודעים להביע את עצמם מילולית, לא מיד הם מבינים את מה שהם מרגישים ולא בהכרח מצליחים לבטא מה שעובר עליהם במילים. בטיפול בתנועה מתאפשרת לילדים דרך חדשה וחוויתית להכיר את עצמם, את רגשותיהם, כוחותיהם, צרכיהם ורצונותיהם. הם יכולים באמצעות התנועה לפרוק מתחים, להגיע לוויסות רגשי טוב יותר, להשתחרר, לשפר את התקשרות שלהם מול עצמם ומול סביבתם, למצוא פתרונות לדברים שונים שמעסיקים אותם ועוד.
המטפל משתמש בהקשבה לחוויות הגוף והתנועה בכדי להבין יותר לעומק את חווית הילד בעולם ובכדי לעזור לילד להבין יותר את עצמו ולמצוא כוחות שיחזקו את דימויי העצמי ותפקודו. יש לציין שהטיפול מתאים בעיקר למי שמתחבר לספורט, תנועה או לריקוד. דוגמא יש לי מטופל, נער, בן 13, שמאוד קשה לו להתמיד בדברים בחיים, הוא עובר מדבר לדבר, לא מצליח להישאר בכיתה למשך זמן ממושך, במהלך למידה כאשר הוא נתקל במשהו שמידי קשה לו הוא פשוט מתייאש. בטיפול אנחנו משחקים משחקי תחרות שונים שבהם הדרך היחידה שלו לנצח אותי היא להתאמן. אחד המשחקים האהובים עליו בחדר זה כדורסל. הוא מאמן את היכולת התנועתית שלו, משפר את הריכוז שלו, ומתאמן עוד ועוד בשביל להצליח לנצח אותי, ומהטרה העיקרית היא להרחיב את מסוגלות ההתמדה שלו. העבודה הזו דרך הגוף גם מאפשרת לילדים בטיפול בתנועה להתחבר יותר , להרגיש שזה פחות "חפירות" , לעבור תהליכים משמעותיים גם בלי להצטרך להבין כל דבר עד הסוף והעיקר שבסוף באמת רואים תוצאות מדהימות!
לאיזה ילדים תרפיה בתנועה יכולה להתאים?
תרפיה בתנועה לילדים מתאימה לילדים עם קשיי ויסות רגשי, התקפי זעם, בעיות חברתיות, בעיות התנהגותיות, גמגום, כאבים גופניים שונים, שינויים בחיים וכו..
בכל המקרים בהם מטפלים בילדים, ההורים הם חלק מהתמונה. לעיתים הם שותפים פעילים ולעיתים הם שותפים ברקע, אך מקומם משמעותי וחשוב.
תרפיה בתנועה לנשים? - למה זה עוזר?
השילוב בין תנועה ושיח הוא בסיס מדהים לריפוי וקשר עם עצמנו. מצד אחד, הגוף של האישה משתנה כל הזמן וחווה כל כך הרבה דברים. ומהצד השני, רובנו הנשים לא עוצרות בכלל בשביל להשקיע בעצמנו, להשקיע בגוף ובנפש שלנו, מרוץ החיים לרוב סוחף כשפתאום אנחנו מוצאות את עצמנו במשבר, ברגע של שבר, ברגעים של קושי שלא בהכרח מוכרים לנו מפעם, או פשוט בהבנה שנמאס לנו לחיות ככה.
המרחב הטיפולי הוא מרחב מזמין ובטוח, שבמסגרתו המטופלת יכולה לבחור באיזה פרקטיקה לעבוד בכל רגע בטיפול, בשיח, בכלים של אימון, בנשימה, בהתבוננות פנימה, בתנועה, בכתיבה, וכד'. לאיזה נשים תרפיה בתנועה יכולה להתאים? אני מאמינה רואה ויודעת שטיפול בתנועה לנשים מיטיב עם מי שמתמודדות עם משברים, שינויים, קשיים רגשיים, כל בעיה שנוגעת באופן ישיר או עקיף בגוף כמו למשל הריונות, קשיי פריון או להפך הריון לא מתוכנן, דימויי עצמי/ דימוי גוף שלילי, קשיים בזוגיות, קשיים בהורות, הפרעות אכילה וכד. כמו כן הטיפול מתאים לכל מי שמחפשת דרכי התמודדות חדשות, אפקטיביות ומיטיבות עם החיים, מי שרוצה לתת לעצמה זמן ומקום, לעצור לרגעים את שטף החיים, לחיות מתוך יותר בחירה, יותר קבלה עצמית, ויותר רצון לחיות באמת ולא לתת לחיים לעבור ליד, כי אז תחושת הפספוס עשויה להיות גדולה מאוד. אני רוצה לספר לך סיפור אישי איך אני הגעתי לעולם הטיפול בתנועה למדתי תואר ראשון בהוראת המחול, כבר מהשנה הראשונה היינו צריכות ליצור כוריאוגרפיה בימתית בריקוד, תוך זמן יחסית קצר ללמד אותה עוד כמה רקדניות ולהעלות על הבמה מול קהל שצופה בזה תוך כדי שניסיתי ליצור ריקודים שמתי לב שלא משנה מה אני מנסה ליצור, התנועה נשארת בתנועה במקום, יש בקושי תזוזה במרחב. לקח לי כמה חודשים בהן אימנתי את עצמי לתפוס מרחב, להגדיל את השימוש במרחב, בתחילה לקחתי דברים בנויים, מוכרים ומאוד ברורים שבהם משתמשים במרחב,- למדתי לעשות אותם בצורה יפה לעין וגם להנות מזה, אחרי כחודשיים - לקחתי את התנועות הללו והרחבתי אותם לריקוד משל עצמי, ולבסוף כשניסיתי ליצור ריקוד שהוא לגמרי שלי במרחב, ממש הצלחתי! זה נשמע נורא נורא פשוט, אבל אני אגלה לך שעומד מאחורי זה סיפור אחד לא פשוט בכלל. במשך לא מעט שנים נלחמתי עם עצמי ומול עצמי והעולם, להרגיש שאני יכולה לאפשר לעצמי פשוט להיות, בלי להתחבא, בלי להסתתר, בלי להרגיש לא שייכת. שנים רבות של עבודה רגשית, שבקושי עזרו. ופתאום בתואר הזה , בעבודה התנועתית שלי, גיליתי שיש עוד דרכים לעבור תהליכים! הופתעתי ממש! האמת עד היום אני מתרגשת מהמקצוע שלי, כל פעם מחדש שאני מגלה עוד משהו רגשי שאפשר לעבוד עליו דרך הגוף, דרך התנועה, דרך המודעות, דרך ההקשבה, אני מתרגשת כל כך.
פשוט מדהים אותי ומרגש אותי להיות נוכחת בתהליכים כ"כ משמעותיים שאני עוברת עם המטופלים שלי.
ואני מאמינה שהשימוש בגוף והיכולת של המטפל למצוא את ההקשרים בין הסיפור הרגשי לסיפור הגופני- הוא זה שפותח את היכולת לעבוד בדרך אחרת, וליוצר שינוי משמעותי!